Babeczki czekoladowe, które pokochały moje dzieci i które są meeeega zdrowe!

949 Odczytano 6 komentarzy

Wegetarianizm mój i Hanki rzucił mnie na głęboką wodę kuchennej rewolucji, w domowej kuchni. Gotowanie, które do tej pory było przykrym obowiązkiem, stało się zabawą w poszukiwaczy skarbów i magicznych receptur, będących w stanie zaspokoić tą niemodną „fanaberię” w dzisiejszych czasach. Zaczęłam to lubić. Kombinuję, szukam, wymyślam. Nie wszystko z łatwością przechodzi nam przez gardło, część ląduje w koszu. Ale z każdym dniem upewniam się w przekonaniu, że nie wrócę do mięsa.

Hanka nie lubi strączków, które de facto są must have diety wegańskiej. Kiedy pierwszy raz zrobiłam babeczki z tego przepisu, dzieciaki opędzlowały po trzy naraz. Pierwszy raz nie broniłam im słodyczy, a wręcz zacierałam rączki, czekając z niecierpliwością, kiedy będę mogła powiedzieć im o tajemniczym składniku. Ich mina była bezcenna, a przeprawa z Nadią skończyła się stwierdzeniem, że żartowałam.

Kiedy kilka dni temu poprosiła mnie o to, żeby znowu zrobić babeczki czekoladowe, starym zwyczajem odpowiedziałam: „Rączki zdrowe? Podam Ci przepis, zrób sama”.

Przepis jest banalny i możecie mi wierzyć, to najlepsze czekoladowe babeczki, jakie miałam okazję jeść w swoim życiu. Są miękkie, puszyste i mokre w środku. A do tego bardzo zdrowe!

Zobaczcie jak Hanka sobie z nimi poradziła.

Ps. Koniecznie dajcie jej znać, że jest świetna!


Składniki:

2 puszki fasoli czerwonej,
3 jajka,
6-7 łyżek kakao,
Miód lub syrop klonowy (w przypadku syropu klonowego- około pół szklanki)
Łyżeczka sody oczyszczonej,
Łyżeczka cynamonu,
Łyżeczka proszku do pieczenia.

Jak je zrobić? Wszystko zobaczycie na krótkim filmiku!


*Pamiętaj, że najlepszą zapłatą dla autora jest Twoja reakcja, która bez wątpienia da mi kopa do dalszej pracy <3
*Będę wdzięczna, jeśli dasz mi o tym znać tutaj na blogu lub na Facebooku (
klik), łapką w górę, komentarzem lub udostępnieniem postu.
*Możesz odwiedzić nasz profil na Instagramie 
(klik).

6 Komentarzy/e
  • MONIKA

    Odpowiedz

    Hanutka jesteś suuuuper. A dodatkiwe serduszko za uzytkowanie Thermomix ♡♡♡♡♡.Pozdrawiam i jutro robię tylko ile tego miodu:)?

  • Ola

    Odpowiedz

    Prawie identycznie robi się czekoladowe browni tylko z bananami . Też robi furrore.

  • Karolina

    Odpowiedz

    Babeczki mogą być jeszcze bardziej zdrowe – zamiast syropu klonowego lub miodu można dać ksylitol. Ma mniej kalorii i dużo niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne „słodziwa”. Ma to duże znaczenie dla cukrzyków, ale i u zdrowych ludzi jest taka zamiana korzystna – mniejsze wahania poziomu cukru we krwi = lepsze samopoczucie 🙂

  • Karolina

    Odpowiedz

    Dlaczego mój komentarz zniknął?

Skomentuj