Niejednokrotnie już powtarzałam, ze gdybym jednym słowem miała podsumować moje macierzyństwo, byłoby to „Tetris”. A Tetris, gdzie masz pod jednym dachem wegetariankę i totalnego mięsożercę, niby niepozorna gra z plastikowej konsoli modnej w latach 90 – tych, nabiera rangi mistrzostw świata.
I tak oto, od trzech lat czynię w kuchni alpejskie akrobacje, skacząc pomiędzy wege Hanką a Nadią, która z warzyw je tylko frytki. Ja z kolei nie jestem fanką owoców, których słodycz zwyczajnie mogłaby dla mnie nie istnieć.
Jak zatem połączyć trzy kulinarne gusta, przekonać dziecko do jedzenia warzyw i samej skorzystać z dawki witamin?
Jakiś czas temu wpadłam na pomysł, że skoro Nadia nie przepada za warzywami, a ja za owocami, to te dwie antypatie można połączyć i stworzyć coś dobrego, a jednocześnie trochę oszukać nasze kubki smakowe. I w ten oto sposób zaczęłam robić soki warzywno – owocowe. W zależności od tego, czy soki są dla mnie (nie przepadam za słodkimi owocowymi smakami), czy dla Nadii, która z kolei nie cierpi smaku warzyw, kombinujemy z proporcjami i wymyślamy kolejne przepisy. Jak się okazało, niektóre produkty, których smaku nie jesteśmy w stanie strawić na surowo, zupełnie inaczej smakują w postaci soku! Inne z kolei wystarczy urozmaicić dodatkiem słodszego owocu (np. ananasa).
Wyciskarka wolnoobrotowa – hit czy przereklamowana fanaberia?
Dzięki wolnoobrotowej technologii, wyciskane owoce i warzywa nie są miażdżone i napowietrzane. Pozwala to zachować ich cenne wartości odżywcze i właściwości.
Powolne ruchy ślimaka wyciskarki wolnoobrotowej i odpowiednie sito w naszej wyciskarce sprawiają, że sok jest aksamitnie gładki i nie posiada grudek. Nie ukrywam, że ma to dla mnie ogromne znaczenie. Jestem osobą wysoko wrażliwą i nagła zmiana konsystencji w jedzeniu czy piciu, często mnie od niego odrzuca. To jeden z powodów, przez które nie jem owoców – pestki.

Kuvings Evo 820 PLus.
I tym smukłym krokiem przechodzimy do konkretów, albowiem Kuvings Evo 820 PLus to jest konkret.
- Wyciskarka minimalizuje czas potrzebny do przygotowania wartościowego soku,
- Dzięki swojej wydajności, sprzęt wydobywa maksymalną ilość soku z owoców i/lub warzyw,
- Duży wlot (82mm) sprawia, że możemy wrzucać np. całe jabłka,
- Dodatkowe sitka do smoothie i lodów lub sorbetów (razem otrzymujecie 3 sita),
- Pokrywa z otwieraną klapką zwiększa bezpieczeństwo, w trakcie używania przez dzieci,
- Możliwość przygotowywania zup – kremów, koktajli z mlekiem, jogurtów, masła orzechowego oraz dań z pulpy (ciasto marchewkowe, kotlety z buraków itp.),
- Z niektórych owoców (jabłka, gruszki), nie musimy usuwać pestek i obierać produktów ze skóry. Wystarczy dokładnie je umyć,
- Polska dystrybucja i 10 lat gwarancji,
- Otrzymujemy książkę z przepisami na soki, koktajle i desery, a resztę specjałów znajdziemy w postaci e-booków, stworzonych przy współpracy z polskimi blogerami >TUTAJ<





Nasze ulubione przepisy:
Bloody Apple.
Wiem, wymowna nazwa. Bloody Apple jest prawdziwą witaminową bombą. Dzięki zawartości buraka wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego i na poprawę pamięci. Jabłka odkwaszają organizm, chronią przed zawałem i zaparciami. Jarmuż to źródło błonnika, całej garści witamin i składników mineralnych. Do tego ma mało kalorii. No i banan – czyli źródło potasu.
Składniki:
- Dwa jabłka,
- Burak,
- Banan,
- Garść jarmużu.

Szpinakolada
Liście szpinaku są bogate w witaminę C, żelazo, potas, kwas foliowy i magnez. Ananas natomiast jest źródłem manganu, który odpowiada za przyswajanie wapnia.
Składniki:
- Garść szpinaku,
- Połowa ananasa, pokrojonego w słupki.
- Opcjonalnie dwie łodygi selera naciowego.

Sok Pychotka
Marchew jest źródłem m.in. beta – karotenu, która poprawia stan wzroku. Gruszka jako jeden z nielicznych owoców zawiera jod – pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy oraz bor – poprawiający pracę mózgu.
Składniki:
- Dwie marchewki,
- Banan,
- Gruszka,
- Dwa jabłka.

Cytrynówka (z alkoholem).
Rozgrzewająca w chłodne dni, bogata w witaminę C oraz miód. Idealna zarówno do drinków, jak i pita w czystej postaci. U nas w domu mistrzem cytrynówki jest Grzesiek, a sam trunek rewelacyjnie sprawdza się podczas imprez.
Składniki:
- Pół litra spirytusu,
- 0,7 litra wody,
- 7-8 cytryn,
- Pół szklanki miodu,
- Pół szklanki cukru.

Kotlety z warzyw.
Po wyciśnięciu soku z warzyw zostaje pulpa, którą można wykorzystać do zrobienia kotletów warzywnych. Wycisnęłaś sok z buraków, marchwii i korzenia pietruszki? Zanim dodasz owoc, odłóż pulpę na bok. Wystarczy ją doprawić solą i pieprzem, wymieszać z kaszą jaglaną, mąką oraz jajkiem i kotlety gotowe!
Jeśli zastanawiacie się nad zakupem sprzętu, który nie tylko wyciśnie sok, ale zrobi kotlety, lody, drinka lub zupę krem, Kuvings EVO 820 Plus jest w sam raz dla Was. Na hasło: matkanieidealna dostaniecie wyciskarkę o 239zł taniej >TUTAJ<
Kup wyciskarkę KUVINGS EVO 820 PLus taniej >TUTAJ<
W naszym domu wyciskarka wolnoobrotowa to zdecydowanie hit. Jej użytkowanie jest tak proste, że dziewczynki same kroją warzywa i owoce, kiedy chcą napić się soku, stąd też – nie muszę brać udziału w procesie produkcji. Później wystarczy opłukać sprzęt wodą i voila!

0 Komentarzy/e